INGREDIENTEN VOOR 2 PERSONEN
-
eendenborst 1
-
rode bieten 2
-
sjalot (gesnipperd) 1
-
porto 3 dl
-
boter 100 g
-
tijm
-
zout
-
aardperen 500 g
-
tomaat (in blokjes) 1
-
melk
-
rodewijnazijn 3 el
-
knoflook 1 teentje
-
peper
Voorbereiding
-
Schil de aardperen.
-
Kook de rode bieten beetgaar in wat water. Snij een gedeelte in blokjes en hou die apart voor de afwerking.
-
Snipper het sjalotje.
-
Snij de tomaat in blokjes.
-
Kook de geschilde aardperen beetgaar in water met melk. Laat even uitlekken en mix met 50 g boter tot een fijne puree. Breng op smaak met witte peper en zout.
-
Pureer de rest van de gekookte rode biet met de overige 50 g boter en breng eveneens op smaak met peper en zout.
-
Snij de velkant van de eendenborst in met een scherp mes. Bak de eendenborst eerst 3 min. op de velkant zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag. Draai om, zet het vuur zachter en laat nog 5 minuten bakken. Kruid met peper en zout.
-
Haal het vlees uit de pan en laat nog even rusten in aluminiumpapier, zo blijft het mooi sappig zonder dat de jus eruitloopt.
-
Blus het aanbaksel in de pan met de porto en de rode wijnazijn, voeg er een snuifje tijm, een geperst teentje knoflook, de gesnipperde sjalot en de tomatenblokjes aan toe.
-
Laat tot de helft inkoken.
-
Breng op smaak met peper en zout en zeef de saus.
-
Snij het vlees in plakjes, verdeel over de borden. Werk af met de twee soorten puree en enkele blokjes rode biet, en lepel er de saus over.